Cupa Europeana la Yahting clasa Laser pentru a doua oara in Romania

Pentru a doua oara Romania gazduieste Europa Cup la clasa Laser, eveniment ce se va desfasura la Navodari pe Lacul Siutghiol in perioada 16-19 aprilie 2015. Competitia se desfasoara sub patronajul EURILCA – forul european al clasei Laser- fiind catalogata cu gradul 1 ca importanta in ierarhia concursurilor din Europa, fiind una din cele 22 competitii de prestigiu din calendarul EURILCA 2015. Prima editie Europa Cup gazduita de Romania anul trecut a strans la start peste 40 de sportivi din Romania, Moldova, Bulgaria, Grecia, Israel si Franta. Anul acesta pana in prezent s-au inscris  online 21 de sportivi din Romania, Bulgaria, Ucraina, Serbia, Austria, dar se asteapta un numar important de inscrieri direct la secretariatul concursului in ziua de 16.04, ziua oficiala a sosirii delegatiilor.

Importanta acestui eveniment international a fost o provocare pentru Asociatia Romana de Clasa Laser, organizarea fiind pusa la punct in cele mai mici detalii.  Succesul de anul trecut a determinat EURILCA sa acorde si anul acesta Romaniei onoarea organizarii Europa Cup.

Prima zi a EuropaCup va fi joi 16 aprilie cand se vor desfasura activitati administrative constand in cazarea echipelor, pregatirea ambarcatiunilor, definitivarea inscrierilor, si sedinta tehnica. Seara se va incheia, ca de obicei, cu traditionala serbare de deschidere data in onoarea sportivilor, oficialilor  si celor implicati in buna desfasurare a Europa Cup.

In zilele de 17, 18 si 19 aprilie se vor desfasura regatele la cele trei clase de concurs:  Laser Standard ; Laser Radial  si Laser 4.7, fiecare clasa fiind diferentiata de suprafata velei. Concursul se adreseaza sportivilor de toate varstele, care au brevet de timonier si sunt legitimati la un club de yachting.  Astfel, vor putea fi vazuti pe apa copii de la 13 ani pana la adulti trecuti de 50 ani, inscrisi la una din cele 15 categorii permise de regulamentul de desfasurare a concursului. Sunt programate a se desfasura  3 curse pe zi in primele 2 zile, si  2 curse in ultima zi. Startul curselor va fi dat numai daca viteza vantului este peste  5 noduri. Pentru omologarea concursului, este necesar sa se desfasoare cel putin o cursa din cele 8 programate. Cursele se vor tine pe Lacul Siutghiol, vor avea trasee trapezoidale cu ture IN sau OUT si cu sosirea in vant, fiecare cursa fiind estimata sa dureze cca 50 min.

Primii trei clasati la fiecare categorie vor fi premiati, dar cel mai important lucru este ca fiecare participant  va primi puncte care vor conta in clasamentul oficial EURILCA.